Opis medicinskog sredstva

Adhezija je ožiljno tkivo koje povezuje dva tkiva ili organa, koja bi trebalo da ostanu razdvojena. Nastaje kada imunski sistem hiperaktivno proizvodi fibrozno tkivo tokom prirodnog procesa zarastanja rane ili koagulacije krvi u odgovoru na inflamaciju, hirurški rez ili traumu.

Postoperativne adhezije se mogu formirati nakon operacija. Često uzrokuju neželjene komplikacije koje uključuju pelvični bol, infertilitet, bol ili opstrukciju ili spinalnu stenozu što može zahtevati dodatno lečenje ili hiruršku intervenciju. Da bi se sprečilo formiranje postoperativnih adhezija, preporučuje se upotreba antiadhezivne barijere koje može ostati na mestu nanošenja dovoljno dugo da spreči stvaranje adhezija.

MEDICURTAIN je sterilan, apirogen, bistar, viskoelastičan, apsorbilni, antiadhezivni barijerni gel, sastavljen od hijaluronske kiseline, koja nije životinjskog porekla i hidroksietilskroba u sterilnoj vodi.

 

 

MEDICURTAIN prijanja za površinu tkiva mukoadhezivnim svojstvima, stvarajući antiadhezivnu barijeru, koja susedna tkiva fizički drži razdvojenima tokom procesa zarastanja rane nakon hirurške intervencije.

Efikasnost i bezbednost MEDICURTAIN-a je pokazana u prekliničkim i kliničkim studijama sprovedenim u abdominalnoj, akušerskoj i spinalnoj hirurgiji.

Postoje različita pakovanja MEDICURTAIN-a: 1,2 ml, 2 ml i 5 ml – koji olakšavaju upotrebu. To je fabrički napunjen špric, sterilan u plastičnoj posudi sa PE poklopcem.

 (Dostupnost pakovanja je različita u različitim zemljama. U Srbiji još uvek nisu dostupna pakovanja od 1,2 ml i od 2 ml)

MEDICURTAIN je stabilan 36 meseci kada se čuva na temperaturi  2°C – 8°C.

Sastav

Natrijum hijaluronat ……………………10 mg/1ml

Hidroksietilskrob ………………………. 5 mg/1ml

Natrijum hlorid …………………………. 8,5 mg/1ml

Natrijum fosfat, dvobazni ……………… 0,064 mg/1ml

Voda za injekcije ………………………. 1 ml